Verplaatsing productiesite (Ferro Pigments)

Ferro Logo

Le client

Ferro Pigments produceert en verkoopt pigmentkleurstoffen voor de drukinkt-, verf-, textiel- en plastiekindustrie.

Objectif

De site van Ferro Pigments in Halluin sluit waardoor een deel van de productie moest worden overgebracht naar de site in menen. Er werd een volledig nieuwe productie afdeling geplaatst voor de gele pigmenten.

Problème-solution

In opdracht van Ferro Pigments deed DD engineering beroep op onze expertise en ervaring bij de klant. Dit project toont duidelijk de uiteenlopende mogelijkheden binnen CGK groep.

 • Voor het nieuwe productieproces voorzagen we de aanvoer van de voorzieningen voor koud en warm water, stoom, perslucht en gas.
 • We installeerden een nieuw tankpark 3 nieuwe chemicaliën, essentieel voor het productieproces, binnen te loodsen. Voor dit tankpark leverden we een dubbelwandige opslagtank van 6m³ voor titaniumoxichloride.
 • In totaal plaatsten we om en bij de 3 kilometer aan piping. Een mix van staal, RVS en kunststof waarvan een kleine kilometer werd geïsoleerd en getraced.
 • Voor de meest agressieve chemicaliën kozen we veiligheidshalve voor dubbelwandig leidingwerk, dit zowel in RVS, staal als kunststof. De dubbelwandige leidingen werden opgedeeld in compartimenten en telkens voorzien van een lekdetectie. Is er een lek, dan kunnen ze vlot zien in welk gedeelte van de leiding dit zich bevindt. Zeer interessant met dit dergelijk aantal meter leidingwerk.
 • Sommige producten zijn vorstgevoelig of kristalliseren onder bepaalde temperaturen. Hier werd dus de nodige isolatie en tracing voorzien. Producten die boven een bepaalde temperatuur moeten blijven, worden voorzien van een regelbare thermostaat.
  • Gezien CGK ook beschikt over een eigen isolatie afdeling kon deze planning van piping en isolatie mooi in elkaar overvloeien.
  • Ook de voorbereiding door onze pipefitters zorgde ervoor dat de isolatieafdeling zonder problemen vlot aan de slag kon.
  • Onze constructie afdeling werkte proactief mee door waar nodig zware elementaire supportering te plaatsen. Hierdoor konden onze pipefitters hun tempo strak aanhouden, zonder stil te vallen.
 • CGK plaatste ook 2 gegalvaniseerde staalbordessen van 17 op 5 meter met trap voor 2 filterpersen van 17 ton.
 • We hielden ook rekening met de duurzaamheid van het project en het productieproces:
  • Waar mogelijk werden componenten (bv. gaswassers) van de vorige site herberekend en gerecupereerd.
  • Om het afvalwater van deze wassers zonder pomp af te voeren, voorzagen we een bordes zodat het water gravitair kon aflopen. Gezien de corrosieve omgeving kozen we voor 2 bordessen volledig in glasvezelversterkte kunststof (GVK). Deze zijn niet gevoelig voor de chemische dampen en zijn een pak lichter dan staal, dus sneller in montage.
  • Na stoominjectie wordt de energie gerecupereerd via warmtewisselaars op het einde van de installatie. Het afvalwater wordt herleid naar de bestaande waterzuivering.
  • In deze waterzuivering leverde CGK een dubbelwandige ondergrondse tank van 10000 liter voor het bufferen van slibwater. Bovendien voorzagen we ook de slibwaterleidingen van en naar de tank.

Planning is een van onze grootste sterktes binnen CGK.

De deadline voor het plaatsen van alle leidingwerk was 15/12/'20, zodat de klant begin 2021 kon overgaan naar de testfase van het ganse proces. Door het covid-virus hadden we heel wat vertraging opgelopen. De deadline kon helaas niet mee verschuiven, want de productiedatum van Ferro was te cruciaal.

Eind december moest er nog heel wat geprogrammeerd worden om begin 2021 systematisch operationeel te worden. Omdat we ons zeer flexibel opstelden en we op een gegeven moment verdubbeld zijn in capaciteit, konden we de tussentijdse deadlines telkens respecteren.

Met trots kunnen we zeggen dat we ongeveer 40% meerwerken hebben uitgevoerd en iedereen in een welverdiend verlof is vertrokken op 11/12.

L'équipe qui a réalisé ce projet

Dave Casier
Alex Vlaeminck
Wolf Plancke
Sebastien Courtens
Koen Vanhoutte
Bart Dierick
Bram Couckuyt
Enno Hoornaert
Vincent Olivier
Guillaume Vandekerckhove
Thibaut Soete
Guy Ryssaert
Gregory Holsbeke
Dylan Regelbrugge
Neal Verlinde
Geoffrey Verbauwhede
Sander Meulenaere
Olivier Demeestere
Renaat Vandaele
Jonathan Dessin
Jo Veys
Ruben Myngheer